Hoe uw games veilig versturen (deel 1)

Posted By beheerder 17/01/2015 0 Comments Tips & Weetjes,

Naast games verkopen, kopen we natuurlijk zelf ook regelmatig games online. Het gebeurt dan vaak dat een verkoper ons op de man af vraagt hoe hij dit kan versturen. Soms verkopers die gewoon totaal verkeerde verzendkosten aanrekenen omdat ze niet op de hoogte zijn van de verschillende verzendmogelijkheden.

 

Verzenden betekent niet alleen inpakken, voldoende frankeren en opsturen. Bedoeling is natuurlijk dat de games ook heelhuids aankomen.

 

Vooral over het veilig versturen van games, verzendkosten zo laag mogelijk houden en zorgen dat games de reis heelhuids overleven , kunnen we u super veel tips geven.  Daar zullen we dan ook nog een andere blogpost aan wijden.

 

Laten we ons hier gewoon concentreren puur op het versturen van games.

 

 

ALGEMENE TIPS

 

Ongeacht het soort verpakking en manier van verzenden die je gebruik zijn er een aantal zaken die je systematisch moet toepassen:

 • Voldoende frankeren: een pakje dat je frankeert met postzegels? Plak er dan zeker voldoende postzegels op.

 

 • Altijd een retouradres vermelden: schrijf altijd uw eigen adres op de achterkant .  Als een pakje om één of andere reden niet kan afgeleverd worden, kan het terug naar u gestuurd worden.

 

 • Duidelijk schrijven: hebt u ook zo'n doktershandschrift zoals  wij? Schrijf dan in drukletters of print het adres af. De postbode kan uw pakje maar in de juiste brievenbus steken als hij ook het adres correct kan lezen.

 

 • Plak uw pakje dicht: het is spijtig genoeg een triestig feit dat een groot deel van de verloren pakjes te wijten is  aan diefstal. Plak uw pakjes altijd dicht zodat het onmogelijk is om ongemerkt de inhoud te controleren. Dit is iets wat wij zelf al enkele jaren geleden beginnen doen zijn. Direct een spectaculaire daling in het aantal verloren zendingen.

 

 • Gebruik een stevige verpakking: je bent niets met bovenstaande tips als je een verpakking gebruikt die voor het minste beschadigd geraakt. Waardoor uiteindelijk het afleveradres gewoon onleesbaar wordt of zelfs helemaal verloren gaat.

 

 • Neutrale verpakking: zorg dat er langs de buitenkant nooit een verwijzing staat naar wat in het pakket zit. Als retouradres vermelden we zelf wel ons adres maar geen naam, shoplogo of URL. Van verzending tot in ontvangst name door de koper willen we dat niemand kan afleiden wat in de verpakking zit door iets wat op de buitenkant van de verpakking vermeld staat.

 

DE VERSCHILLENDE VERZENDBEDRIJVEN

 

Bpost


www.bpost.be

 

Voor zaken die in de brievenbus passen is Bpost de goedkoopste en snelste verzendmethode.  Om nog in het tarief van brievenbuspost te vallen mag uw pakje volgende afmetingen niet overschrijden:

 

 • breedte: min. 90 mm (met een tolerantie van 2 mm) / max. 230 mm
 • lengte: min. 140 mm (met een tolerantie van 2 mm) / max. 350 mm
 • hoogte (dikte): max. 30 mm

 

Dit geldt voor 99% van alle games. Pas als je meerdere games gaat versturen of special editions met speciale doosjes zal dit niet meer aanvaard worden als brievenbus post. In dit geval kan je gebruik maken van een (mini) Bpack.

 

Kiala

www.kiala.be

 

Bij het versturen van zaken die niet meer in de brievenbus passen is Kiala een pak goedkoper dan Bpost. Ongeacht het formaat/gewicht betaal je een vast tarief van € 4,5. Ideaal dus voor het versturen van meerdere games of bv. een console.

 

Iedere zending krijgt ook een volgnummer zodat het kan getraceerd worden mocht er toch iets foutlopen.

 

Kiala is wel goedkoop, maar heeft ook een paar nadelen:

 • Als verzender moet je het pakket eerst aanmaken op de website van Kiala. Nadien moet je zelf een formulier afprinten om op het pakket te plakken.  Dit vraagt dus wel iets meer moeite en tijd
 • Als ontvanger moet je het pakket zelf afhalen in het Kialapunt van uw keuze. Je bent dus ook uw tijd (en benzine) kwijt
 • Het gaat een stuk trager dan de post. De verkoper brengt het binnen in zijn Kialapunt. Van daar wordt het dan verstuurd naar het Kialapunt van de ontvangen. Dat duurt meestal toch een paar dagen.

 

Je wil een goedkope verzending met volgnummer en het is niet dringend? Dan is Kiala ideaal. In het andere geval moet je absoluut via Bpost versturen ook  al is dit wat duurder.

 

***update***

 

Je kan nu ook internationaal versturen met Kiala:

 

* Luxemburg: € 4,50
* Nederland: € 7,50
* Frankrijk: € 10
* Spanje: € 14

 

Zeker voor Luxemburg en Nederland wordt het prijsverschil met Bpost enorm groot. Het werkt ook in omgekeerde richting. Je kan uit die landen voor hetzelfde tarief pakjes naar België laten versturen. We hebben ondertussen zelf meerdere pakjes naar Nederland gestuurd van van Nederland naar ons laten opsturen. Dit ging vlot en zelfs vrij vlug. We geven dit dikke thumbs up.

 

Koeriersdiensten

 

Alhoewel koeriersdiensten we aangewezen hij voor het versturen van heel zware of heel grote pakketten zijn ze absoluut niet geschikt voor het versturen van games. Het zal sowieso duurder zijn dan verzenden via Bpost/Kiala.

 

Bovendien heeft Bpost nog steeds een monopolie op brievenbuspost. D.w.z. dat een koeriersdienst wettelijk niets in uw brievenbus mag steken ook als is dat een gewone enveloppe. In de meeste gevallen moeten die zendingen ook afgetekend worden door de ontvangen. De leveringen gebeuren vaak overdag als je op uw werk of op school bent. Dus niemand thuis om het pakket in ontvangst te nemen. Bespaar u een heleboel last en problemen en verstuur gewoon via Bpost of Kiala.

 

 

VERPAKKINGSMATERIAAL

 

Bubbelenvelop

 

 

De gamedoosjes van de huidige generatie games kunnen wel tegen een stootje. Niettegenstaande ontvangt niemand graag een doosje dat tijdens de verzending beschadigd geraakte. Het beste is dan ook om wat extra bescherming te voorzien door een  bubbelenvelop te gebruiken. Die kan je kopen in alle vormen en maten en voor de meeste games bieden die meer dan voldoende bescherming.

 

TIP: koop uw enveloppes niet bij de post. Handig als je slechts heel sporadisch een game moet versturen maar in het andere geval wordt dit een kostelijke affaire. Op sites als Ebay kan je die kopen per 25 of 50 tegen een fractie van de prijs dat je die bij Bpost betaalt.

 

Het is een heel ander paar mouwen met retro games - en dan denken we in het bijzonder aan PS1 games. Het aantal PS1 games die we ontvingen waar het doosje tijdens de verzending beschadigd geraakte is eindeloos.

 

Hier biedt een bubbelenvelop alleen echt niet voldoende bescherming. Voorzie altijd nog wat extra bubbels, krantenpapier of ander beschermingsmateriaal. En dan is het vaak nog een lotje in de loterij. We ontvingen games die zeer vakkundig ingepakt worden waar het doosje helemaal kapot was. Sommige verkopers stuurden het game op in een gewone papieren omslag zonder enige bescherming waarbij het doosje de reis heelhuids overleefde.

 

Doos

 

 

Iets breekbaars te versturen of iets dat niet in de brievenbus past? Dan zal je een doos moeten gebruiken. Gebruik wat krantenpapier, bubbels of ander verpakkingsmateriaal en prop de doos vol. Al s je met de doos schudt mag de inhoud niet meer rammelen. Als je met Bpost verstuurt ook opletten dat je niet te veel beschermingsmateriaal gebruikt.  Eens je boven de 2 kg gaat moet je bijbetalen voor het extra gewicht.

 

TIP: idem dito zoals voor de enveloppes. De dozen die Bpost verkoopt zijn misschien mooi en stevig maar als je die vaak nodig hebt wordt die wel een dure affaire. Als je een doos nodig hebt, haal die dan gewoon in een grootwarenhuis. Daar kan je die gratis krijgen en zijn ze vaak blij dat ze er vanaf zijn.

 

Bpack mini

 

 

Dit zijn speciaal voorgefrankeerde doosjes die je bij Bpost kan kopen. De doosjes zijn wel niet zo groot dus enkel geschikt voor de verzending van 1 à 2 games. Net zoals een gewoon Bpack hebben die een volgnummer om uw zending te traceren maar kosten wel een stuk minder.

 

Het grote nadeel is dat deze nauwelijks bescherming bieden. Voorzie altijd nog wat extra bescherming als u een game via een Bpack mini verstuurt.

 

Als de ontvanger er op staat om zijn doosje volledig intact te ontvangen, raden we die mini Bpacks pertinent af. Ze bieden echt niet voldoende bescherming en zijn ook niet dik genoeg om rond het game nog veel beschermmateriaal te doen.
 

Speciale envelopdoosjes

 

 

Deze zijn ideaal voor het verzenden van een spel dat te fragiel is om in een bubbelenvelop te versturen of als u meer dan 1 spel moet versturen. Mensen die regelmatig bij Gamewalhalla bestellen zijn wel vertrouwd met deze doosjes.

 

Dit zijn speciale doosjes goedgekeurd door de post die en vallen nog  in het tarief van normale  brievenbuspost. Die hebben ongeveer het formaat van de mini Bpack met het grote verschil dat ze veel sterker zijn. Alhoewel uiterst licht zijn die van stevig karton en bieden meer dan voldoende bescherming aan de inhoud. Ideaal voor het versturen van PS1 games en andere fragiele games zoals bv Snes games met kartonnen doosje.

 

Deze envelopdoosjes zijn ook uiterst geschikt voor het versturen van meerdere games. Afhankelijk van het formaat geschikt voor het versturen van 1 à 4 games in 1 doos.  Je zal wat extra postzegels moeten plakken voor het gewicht, maar nog steeds goedkoper dan een Bpack.

 

Als gameshop gebruiken we deze al een hele tijd systematisch voor de verzending van onze PS1 games of als we meer dan 1 spel moeten versturen. Het enige probleem is dat deze - voor zo ver we weten - niet los verkrijgbaar zijn in de winkel. We kopen die zelf aan in het groot bij een bedrijf gespecialiseerd in verpakkingsmateriaal. Soms vind je gelijkaardige doosjes maar die zijn dan dikker dan 3 cm en vallen bijgevolg niet meer in het tarief van brievenbuspost.

 

 

Eigen fabricaat

 

Niets belet u natuurlijk om uw eigen verpakking in elkaar te steken. De post stelt bepaalde eisen qua afmetingen/gewicht, maar zegt niets over het verpakkingsmateriaal. In de loop de jaren hebben we al games ontvangen die in alle mogelijke manieren verpakt waren. Sommigen maken met karton een mini doosje dat nog in de brievenpost valt. Andere gebruiken gewoon bubbels, krantenpapier errond, een adresetiket en klaar is kees.

 

U kan uw fantasie volledig de vrij loop laten zolang de verpakking voldoende bescherming biedt. Natuurlijk wel rekening houden met de eisen van Bpost qua grootte en gewicht.

 

 

KOSTPRIJS

 

Verzenden van een game is natuurlijk niet enkel de prijs van de postzegels maar ook de prijs van de verpakking. De kostprijs van de verpakking hangt natuurlijk volledig af van het soort verpakking dat u gebruikt.

 

TIP: koop uw verpakking in het groot. Of het nu postzegels, enveloppen of Bpacks zijn. Overal geldt dezelfde regel. Met des te meer dat je die koopt des te goedkoper. Bij Bpost krijg je korting als je bv. minimum 5 Bpack mini's koopt. Als je regelmatig games moet versturen, koop je uw verpakkingsmateriaal  dan ook het beste in iets grotere hoeveelheden.

 

 

Brievenbuspost

 

In deze categorie valt alles wat in de brievenbus past ongeacht het soort verpakking. Hou er dus rekening mee dat uw pakket niet dikker mag zijn dan 30 mm.

 

1-2 games (max. 350 gr): 3 postzegels
3-4 games (max. 1 kg): 5 postzegels

 

Vanaf meer games wordt het pakket te groot om nog in de brievenbus te passen en wordt het automatisch een Bpack of Kiala

 

Voordeel: goedkoopste verzendmethode
Nadeel: beperkt in grootte/gewicht - geen traceernummer

 

 

Bpack 24u

 

Dit is voor alle zendingen die niet in de brievenbus passen.

 

De meest recente tarieven vindt u hier:
 

U kan een pak van 10 Bpack 24u vignetten kopen. In dit geval koopt u 10 vignetten maar betaalt u er maar 9.

 

TIP: vaak proberen ze u bij de post een Bpack Secur aan te praten. In dit geval bent u verzekerd tot € 500 en moet de ontvanger aftekenen voor ontvangst. Volgens ons niet de moeite. We hebben in al die jaren nog nooit problemen gehad met een gewoon Bpack. Stel dat je een Bpack Secur gebruikt om een console te versturen en die geraakt tijdens de verzending beschadigd, zal het heel moeilijk zijn om effectief een schadevergoeding te bekomen.

 

Voordeel: Zeer snel. Vandaag posten, morgen geleverd. Je beschikt tevens over een traceernummer
Nadeel: duur zeker voor goedkope items

 

 

Bpack mini

 

Dit zijn de speciaal voorgefrankeerde doosjes die je bij de post kan kopen. Deze zijn geschikt voor de verzending van 1 à 2 games.

 

De meest recente tarieven vindt u hier.
 

U krijgt korting op deze prijzen bij aankoop van minimum 5 stuks.

 

Voordeel: goedkoper dan een normale Bpack - traceernummer
Nadeel: de doosjes bieden weinig tot geen bescherming

 

 

Kiala

 

Kiala hanteert geen beperking qua grootte/gewicht (of toch niets waar u rekening mee moet houden bij het versturen van games).

 

Kiala = € 4,50

 

TIP: wil u als koper een spel naar u laten versturen en u hebt schrik dat het doosje kapot zal gaan? Vraag aan de verkoper om dit te versturen in een kartonnen doosje via Kiala. Trager dan via de post, maar een stuk goedkoper.

 

Voordeel: een stuk goedkoper dan een Bpack - volgnummer
Nadeel: veel trager – zelf af te halen in uw Kialapunt

 

Je kan via Kiala nu ook aan een voordelige prijs pakjes versturen naar Nederland, Luxemburg, Frankrijk en Spanje.

 

 

ALLES OP EEN RIJTJE

 

Als je iets verstuurt zie dan altijd dat je voldoende frankeert. Voorzie een stevige verpakking en zorg dat je daar niet alleen duidelijk het adres van de geadresseerde vermeldt maar ook uw eigen adres. Om de kans op diefstal zo veel mogelijk uit te sluiten plak je al uw verpakkingen goed dicht en vermeld je aan de buitenkant niets wat zou kunnen vertellen wat de inhoudt is.

 

Een spel versturen is in 99% van de gevallen zeer simpel. Gebruik een bubbelenvelop voor wat extra bescherming. 3 postzegels, adres, retouradres, dichtplakken en klaar is kees.

 

Heb je toch schrik dat uw pakje verloren gaat, kies dan voor een Bpack mini. Met een Bpack mini kan je 1 à 2 games versturen. Dit is een zeer goed alternatief als je niet graag Kiala gebruikt. Voorzie wel wat extra bescherming want die mini Bpacks bieden weinig tot geen bescherming voor uw games.

 

Voor alles wat in de brievenbus past is verzenden via Bpost de meest geschikte verzendwijze. Dat gaat niet alleen supersnel, maar is tot op heden nog steeds de goedkoopste verzendmethode.

 

Past uw item niet meer in de brievenbus zal je sowieso een andere verzenddienst moeten kiezen. In dit geval raden we aan om sowieso een kartonnen doos te gebruiken gezien die toch altijd meer bescherming bieden dan een bubbelenvelop.

 

Op het moment dat je via een doos verstuurt kan je kiezen: of een Bpack of Kiala. Wil je goedkoop versturen en de verzending is niet dringend? Gebruik dan Kiala. De verzending kost u € 4,50 ongeacht de grootte en het gewicht. De koper moet dan wel zelf zijn pakket ophalen in het Kialapunt van zijn keuze.

 

In het andere geval gebruik je een Bpack. Dit kost iets meer dan Kiala maar is wel veel vlugger en wordt gewoon thuis geleverd.

 

De laatste tip die we willen meegeven is als u regelmatig games verstuurt, koop uw verpakkingen dan in het groot. Bij Bpost krijg je korting vanaf 5 mini Bpacks of 10 Bpacks. Zowel als koper als verkoper is het interessant om de verzendkosten zo laag mogelijk te houden.

 

Voila, we hebben nog veel meer te vertellen over hoe je uw verzenkosten zo laag mogelijk houdt en hoe je uw games zo veiling mogelijk verpakt. Hierover kom je alles te weten in het tweede deel van deze blogpost.

Write a Comment